Toewijzen van sociale huurwoningen
Er lijkt veel onduidelijk te zijn over het toewijzen van sociale huurwoningen in de gemeente Landsmeer. De reacties die we krijgen vanuit de samenleveing is:
- Niet alle woningen worden geadverteerd op het platform WoningNet
- Woningen lijken lang leeg te staan
- Soms worden gewilde woningen toegewezen aan personen die niet uit Landsmeer komen
Daarom beantwoorden wij hier enkele veel gestelde vragen van Landsmeerders door uit te leggen hoe het systeem van woningtoewijzing via WoningNet werkt.
Waar kan ik een sociale huurwoningen vinden?
Het zoeken van een sociale huurwoning in de gemeente Landsmeer gaat via het platform WoningNet. Om Landsmeer te vinden in WoningNet selecteert u het kopje "stadsregio Amsterdam", vervolgens kunt u Landsmeer selecteren onder de verschillende stadsdelen van Amsterdam.
Hoe kan ik me inschrijven bij WoningNet?
U schrijft zich in op de website van WoningNet. Bij de inschrijving levert u een bruto jaarinkomen, uw geboortedatum, uw woonplaats en de gezinssamenstelling aan. Ook geeft u aan in welke gemeente u een woning zoekt en wat uw woonwensen zijn. Op basis van deze gegevens krijgt u een aanbod van passende woningen te zien.
Hoe wordt bepaald of een woning bij mij past?
Of een woning bij u past, wordt onder andere bepaald door:
- Ligging
- Grootte
- Huurprijs
- Inkomen
Krijg ik alle woningen te zien die beschikbaar zijn?
Nee, u ziet alleen de woningen die passen bij uw:
- Wensen
- Grootte van uw huishouden
- Inkomen
Om meer aangeboden woningen te zien kunt u bijvoorbeeld de woonwensen aanpassen naar een hoger/lager aantal kamers of een ander bouwjaar in te voeren bij uw voorkeuren.
Belangrijk: Let er wel op dat de huurprijs fors kan toenemen bij het aanpassen van uw woonwensen.
Wat is het puntensysteem?
Op 16 januari 2023 is het systeem voor het toewijzen van sociale huurwoningen veranderd. In het verleden sloot een woningzoekende die zich inschreef op WoningNet en/of Woonmatch aan bij een statische wachtlijst. Sinds 16 januari is er sprake van een puntensysteem.
Hoe krijg ik punten?
Er zijn vier soorten punten:
- Zoekpunten
- Wachtpunten
- Startpunten
- Situatiepunten
1. Zoekpunten
Per reactie krijgt een woningzoekende zoekpunten. Wie vaak reageert stijgt sneller op de wachtlijst dan een woningzoekende die sporadisch of niet reageert.
2. Wachtpunten
Daarnaast bestaan er wachtpunten, dit zijn punten die jaarlijks toebedeeld worden aan iedereen die ingeschreven staat op WoningNet.
3. Starterspunten
Ook zijn er startpunten voor jongeren die een jongerenwoning verlaten. Binnen de stadsregio Amsterdam zijn startpunten alleen van toepassing in de gemeente Amsterdam en Zaanstad.
4. Situatiepunten
Verder kan men aanspraak maken op situatiepunten. Situatiepunten zijn bedoeld als een extra steun in de rug als men dringend op zoek is naar een woning. Het zijn punten die u naast wachtpunten en zoekpunten kunt opbouwen. Het opbouwen van situatiepunten kan in alleen bepaalde gevallen en op aanvraag. Wilt u situatiepunten aanvragen of bent u op zoek naar meer informatie? Kijk dan op: www.vraagpuntenaan.nl.
Wie hebben er recht op directe bemiddeling?
Volgens de huidige regels werken de gemeente en corporaties bij de volgende groepen met directe bemiddeling:
- Statushouders
- Sociaal-medisch urgenten
- 5% maatwerkregeling corporaties
- Stadsvernieuwingskandidaten
- Personen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang.
Bij directe bemiddeling worden de vrijgekomen woningen niet online gepubliceerd en zijn dus niet te zien voor de reguliere woningzoekenden. Voor meer informatie, zie product: Voorrangsgroepen.
Wat is de rol van de gemeente bij directe bemiddeling?
Bij directe bemiddeling zoeken de betrokken woningcorporaties in samenspraak met de gemeente naar een passende woning. De gemeente bezit verder zelf geen woningen. Het is voor de gemeente niet mogelijk om woningzoekenden waarbij niet direct bemiddeld wordt te helpen bij het vinden van een passende woning. Alle andere vormen van toewijzing gaan tussen de woningzoekenden en woningcooperaties. De gemeente treedt hierbij niet op als bemiddelaar.
Hoe is de verdeling van de woningvoorraad in Landsmeer?
50% Van de woningvoorraad is bestemd voor de reguliere markt. Het staat iedereen - dus ook Landsmeerders - vrij om te reageren op deze woningen. 20% Van de woningvoorraad is bestemd voor zogeheten regionale voorrang, zoals bijvoorbeeld stadvernieuwingskandidaten.
Wat is lokale voorrang?
Sommige inwoners van de gemeente Landsmeer kunnen gebruik maken van bepaalde vormen van voorrang. De meest gebruikte vorm is lokale voorrang. Deze voorrang is bedoeld voor woningzoekenden die binding hebben met de gemeente Landsmeer. Die binding wordt getoetst aan de inschrijftijd in de gemeente.
Wanneer heb ik recht op lokale voorrang?
Stond u in de afgelopen 10 jaar onafgebroken 6 jaar of langer ingeschreven in de gemeente Landsmeer? Dan heeft u recht op lokale voorrang.
Hoe zie ik welke woningen vallen onder de voorwaarden lokale voorrang?
In de advertentie van de betreffende huurwoning op WoningNet staat door de corporatie aangegeven welke voorrangregels van toepassing zijn op de woning. De gemeente stemt jaarlijks met de corporaties af welke groepen lokale voorrang krijgen en welk percentage van de vrijgekomen woningen toekomt aan personen met lokale voorrang. Op dit moment wordt 30% van de vrijgekomen woningen verhuurt aan inwoners met lokale voorrang. In de toekomst stijgt dit percentage naar 50% en wordt de helft van het aantal beschikbare woningen verhuurd met lokale voorrang. Dit is vanaf 2024 mogelijk door een aanpassing in de Woningwet.
Wanneer kan ik een urgentie aanvragen?
Bij een uitzonderlijk hoge nood voor huisvesting, bijvoorbeeld in het geval van medische noodzaak of huiselijk geweld, kunt u urgentie aanvragen. De gemeente Zaanstad beoordeelt de urgentie-aanvragen voor alle kleine gemeentes in Zaanstreek-Waterland. Te weten: Wormer, Oostzaan en Landsmeer. De gemeente Zaanstad heeft een sociaal team met de expertise om elke aanvraag voor urgentie tijdig en naar behoren te beantwoorden. Urgentie-aanvragen worden altijd beoordeelt door een expert, zo worden aanvragen voor sociaal-medische urgentie altijd beoordeeld door een arts.
Moet ik met een urgentie verklaring zelf reageren op een woning?
Nee, dat hoeft niet meer. In het verleden moest een woningzoekende met een urgentieverklaring zelf reageren op passende woningen in WoningNet. Sinds 16 januari 2023 krijgen woningzoekenden met urgentie zo snel mogelijk een passende woning aangeboden door de corporaties. Dit proces heet directe bemiddeling. In zeer uitzonderlijke gevallen kan het college van burgermeester en wethouders besluiten om een inwoner urgentie te verlenen doormiddel van de hardheidsclausule.
Ik zie sociale huurwoningen leegstaan, terwijl ik een woning zoek. Hoe kan dit?
Soms lijken sociale huurwoningen in de gemeente Landsmeer leeg te staan terwijl ze niet op WoningNet verschijnen. Vaak is er voor deze tijdelijke leegstand een logische verklaring:
- Onderhoud en/of verduurzaming
- Directe bemiddeling (zie de vraag eerder op deze pagina)
Onderhoud en/of verduurzaming
Het vertrek van een huurder biedt de corporaties een kans om onderhoud te plegen of de woning te verduurzamen. Bij het vertrekken van een huurder zorgt de corporatie altijd eerst dat de woning in orde is voor een volgende bewoner voordat deze woning online gepubliceerd wordt. De tijd tussen het vrijkomen van de woning en het publiceren van die woning op WoningNet is onder anderen afhankelijk van de staat van deze woning en het te plegen onderhoud.
Directe bemiddeling
Bij directe bemiddeling wordt de woning niet aangeboden op WoningNet.
Hoe verloopt het toewijzingsproces van begin tot eind?
Het toewijzingsproces heeft een aantal stappen
- Vaak wordt er bij een vrijgekomen woning eerst gekeken door de corporaties en de gemeente of er bijvoorbeeld een woningzoekende met een urgentieverklaring geplaatst kan worden.
- Is dit niet zo, dan wordt vrijgekomen woning op WoningNet gezet
- Na het publiceren van de vrijgekomen woning wordt er gereageerd via WoningNet.
- Vanuit deze reacties wordt de woning aangeboden aan een woningzoekende.
- Deze woningzoekende mag de woning bezichtigen, daarna wordt er een contract opgemaakt en kan er getekend worden.
Dit proces kan soms tot enkele weken in beslag nemen. Al met al kan hierdoor voorkomen dat een woning tussen twee huurders in enkele maanden leeg staat.