Wet open overheid (Woo)
Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) officieel ingegaan. De Woo is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en regelt het recht van burgers op informatie van de overheid. Zo krijgt iedereen meer inzicht in het handelen van de overheid.
Verschil Woo en Wob
Een belangrijk verschil met de Wob is dat de Woo naast informatieverstrekking op verzoek (passief) overheidsorganisaties ook verplicht zelf informatie actief gefaseerd openbaar te maken (gefaseerd). Hierdoor is de Woo een belangrijke stap naar een open overheid. Uitgangspunt hierbij is dat iedereen recht heeft op toegang tot publieke informatie en dat alle overheidsinformatie in beginsel openbaar is. Alleen in uitzonderingsgevallen wordt hiervan afgeweken.
Actieve openbaarheid van bestuur
De gemeente maakt bepaalde informatie over beleid en uitvoering uit eigen beweging openbaar, bijvoorbeeld via deze website, publicatie in Kompas, informatiebijeenkomsten en bewonersbrieven. Dit heet: actieve openbaarheid van bestuur.
Passieve openbaarheid van bestuur
Tegenover actieve openbaarheid van bestuur staat: passieve openbaarheid van bestuur. Dat houdt in dat inwoners en pers het recht hebben om een verzoek om informatie in te dienen bij de gemeente. Het moet gaan om bestaande, bestuurlijke informatie, dat wil zeggen informatie over beleid.
Informatie verzoek
U krijgt binnen vier weken na ontvangst van uw verzoek bericht van de gemeente. Deze periode mag de gemeente eenmaal met twee weken verlengen.
Informatie geven
De gemeente kan u de informatie op verschillende manieren geven, bijvoorbeeld:
- Een kopie van een document
- Samenvatting van een document
Digitaal toezenden is nu ook mogelijk. Ook kan de gemeente u uitnodigen de documenten te komen bekijken.
Belangrijk: voor kopieën kan de gemeente kosten in rekening brengen.
Voor iedereen openbaar
Goed om te weten is dat de informatie die de gemeente aan u geeft, openbaar wordt voor iedereen. In de toekomst zal de gemeente die informatie op de website of op een andere manier voor iedereen openbaar maken. De rijksoverheid werkt aan een landelijk platform hiervoor.
Bezwaar en beroep
U kunt bezwaar maken als u het niet eens bent met de beslissing over uw verzoek. Doe dit binnen 6 weken. Heeft u een spoedeisend belang? Vraag dan ook een voorlopige uitspraak (voorziening) aan bij de rechtbank.
Bent u het vervolgens niet eens met de uitspraak van de gemeente over uw bezwaar? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.
Informatie opvragen
Indien u bepaalde informatie wilt opvragen, kunt u het formulier invullen door op de knop hieronder te klikken.