Oekraïne
Met een Oekraïens paspoort hoeft u geen asiel in Nederland aan te vragen. U valt dan onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en mag tot 4 maart 2025 in Nederland blijven/ U krijgt onder andere toegang tot:
- Opvang/accommodatie
- Onderwijs
- Medische hulp
- Werk
Regelen
Om hier aanspraak op te maken, moet u een aantal dingen zelf regelen, zoals:
- Bewijs van verblijf(srecht)
- Basisregistratie Personen (BRP)
- DigiD
RefugeeHelp regelen
Op de website van Refugee Help leest u meer over wat u moet regelen. Belangrijk: u heeft hier een (Oekraïens) paspoort voor nodig.
In Landsmeer regelen
Alle Oekraïense vluchtelingen die in Landsmeer verblijven, moeten zich laten registreren in het gemeentehuis in de Basisregistratie Personen (BRP). Voor het maken van een afspraak kunt u de gemeente bellen of u kunt ook online een afspraak maken.
Voor vragen over de registratie kunt u een e-mail sturen. Na aanmelding ontvangt u een Nederlands Burgerservicenummer (BSN). Die heeft u nodig om allerlei zaken met overheden te kunnen regelen, zoals bijvoorbeeld leefgeld.
Paspoort uit een Derdeland
Voor sommige vluchtelingen uit Oekraïne met een paspoort uit een ander land zou het verblijfsrecht op 4 september 2023 eindigen. Meer informatie staat ook op www.refugeehelp.nl/nonukrainians. Intussen is besloten dat zij voorlopig in Nederland mogen blijven. In ieder geval totdat de Raad van State definitief uitspraak heeft gedaan of de staatssecretaris de tijdelijke bescherming voor derdelanders mag beëindigen. Die uitspraak komt waarschijnlijk eind november/begin december 2023. Tot die tijd verandert er niets aan hun recht op opvang, leefgeld of werk.
Reguliere asielprocedure ingaan
Dit ligt iets anders voor degenen die zich al bij het COA hebben geregistreerd voor een reguliere asielprocedure. Zij hebben een brief ontvangen over de veranderingen voor hen. In het kort komt het hierop neer:
- Verblijft u bij een gastgezin? Daar mag u blijven, zolang de procedure loopt
- U ontvangt geen leefgeld meer van de gemeente, maar van het COA
- U mag maximaal 24 weken per jaar werken. Wie vóór 4 september 2023 is ingeschreven aan een hogeschool of universiteit, mag blijven studeren
- Noodzakelijke, medische zorg wordt voortaan betaald door de RMA. Wie bij een gastgezin woont, kan bij zijn huidige huisarts blijven. Wie in een AZC verblijft, krijgt huisartsenzorg via de GZA
- Meer informatie vind u op de website van RefugeeHelp, zie de pagina: Niet-Oekraïense nationaliteit
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u ondersteuning bij een initiatief? Neem dan contact met ons op:
oekraine@landsmeer.nl
020 4877 111*
+31 (20) 4877 111*
* Maandag t/m donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 09:00 -12:00 uur.