Praktijkles in lokaal bestuur voor basisschool leerlingen

Nieuwsbericht Praktijkles in lokaal bestuur voor basisschool leerlingen

Gepubliceerd op: 26 september 2024 10:20

Op woensdag 25 september kregen de leerlingen van de basisschool De Fuik uit den Ilp in de raadszaal van Landsmeer een praktijkles in lokaal bestuur. Burgemeester Léon de Lange opende de les samen met de spelbegeleider Suzanne Schols van ProDemos. De gemeente hecht er grote waarde aan jongeren zo vroeg mogelijk mee te nemen in praktijklessen lokale democratie. Wat zijn normen en waarden en hoe ga je om met die van anderen en hoe bouw je samen aan een samenleving? Dit werd vandaag live gedaan in de raadszaal van Landsmeer.

Democracity


Met het educatieve programma Democracity leren leerlingen van basisscholen spelenderwijs hoe het lokale bestuur werkt. Dit doen ze door samen een fictieve stad te bouwen op de plek waar lokale besluiten ook echt worden genomen: in de raadzaal. De klas mocht vandaag in de raadszaal zitten en samen vormden de leerlingen twee uur lang de gemeenteraad. In het midden van de zaal lag een spelkleed waarop alleen nog maar wegen en woningen te zien waren. De klas kreeg vervolgens de opdracht om de stad af te bouwen. Gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een grote speelplaats of toch een middelbare school? De spelblokken staan klaar. Tijd om samen keuzes te maken.

Praktijklessen

Bijna alle scholen uit de gemeente Landsmeer komen de komende twee weken naar de raadszaal om dit spel te spelen. Dit spel sluit aan bij het vak Burgerschap, waar kinderen leren wat democratie is, wat normen en waarden zijn en hoe je omgaat met die van anderen (respect en inclusie). Belangrijke grondwaarden voor een fijne samenleving, zeker nu onderlinge verharding binnen de maatschappij toeneemt.

Moe maar voldaan

Om 11.00 uur konden de leerlingen moe maar voldaan terugkijken op hun net gebouwde stad. Burgemeester De Lange complimenteerde de klas met hun resultaat. De Lange: "Het is soms best lastig om te gaan met verschillende belangen en daarover met elkaar in gesprek te gaan. Je moet kunnen luisteren, maar je moet ook duidelijk kunnen maken waarom jouw argument echt belangrijk is. Maar het allerbelangrijkst is dat je uiteindelijk samen een beslissing kunt (en durft) te nemen."

Komende week wordt het spel door de andere Landmeerse scholen gespeeld. Afwisselend zullen hier de wethouders Bas ten Have en Niels Bonenkamp bij aanwezig zijn.