Gemeente vraagt aandacht voor de Week van Lezen en Schrijven

Nieuwsbericht Gemeente vraagt aandacht voor de Week van Lezen en Schrijven

Gepubliceerd op: 09 september 2024 12:25

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Dat is 1 op de 6 volwassenen. Ook in de gemeente Landsmeer zijn er mensen die moeite hebben met deze basisvaardigheden. Zij vinden daardoor minder snel een baan. Ze leven ongezonder en hebben minder grip op hun geldzaken. Helaas beginnen elk jaar maar weinig mensen met een cursus om alsnog beter te leren lezen en schrijven. Daarom roept de gemeente op tot actie tijdens de Week van Lezen en Schrijven. Deze vindt plaats van 8 tot en met 15 september 2024.

8 september Wereldalfabetiseringsdag

Van zondag 8 tot en met zondag 15 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom samen met gemeenten en organisaties door heel het land de Week van lezen en schrijven. De stichting roept heel Nederland op in actie te komen voor basisvaardigheden. Gemeente Landsmeer neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek.

Wat doet de gemeente?

Op dinsdag 3 september kregen alle organisaties waar de gemeente mee samenwerkt binnen het sociaal domein een presentatie "Eenvoudig communiceren" van het NL Plein en een taalambassadeur. Het doel hiervan is dat onze professionals laaggeletterdheid beter leren herkennen én bespreekbaar durven maken.

Daarnaast krijgen de medewerkers van gemeente Landsmeer een cursus "Duidelijk Schrijven". De gemeente vindt het belangrijk om helder te communiceren naar de inwoners, zodat iedereen de plannen begrijpt. Deze training helpt mee om bewustwording onder de medewerkers te creëren over het belang van begrijpelijk schrijven.

Wethouder Bas ten Have: "Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen. Mensen kunnen daardoor slecht meekomen op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Dit alles leidt tot ongelijke kansen en uitsluiting. Om goed mee te kunnen doen in onze samenleving zijn er dus basisvaardigheden nodig. Gelukkig zijn er in de gemeente en in onze regio tal van mooie projecten om mensen, die moeite hebben met lezen, schrijven en digitale vaardigheden, weer op weg te helpen."

Wat kunt u doen?

Kent u iemand die moeite heeft met lezen of schrijven? Of iemand die hulp nodig heeft bij het regelen van digitale zaken? Verwijs ze dan door naar het NL Plein van de bibliotheek. Inwoners kunnen hier oefenen met lezen en schrijven, beter Nederlands spreken en leren werken met de computer. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de bibliotheek.

Telefoon: 0614 30 58 87

E-mail: nlplein@bibliotheekwaterland.nl

Tips

Op de website van de Stichting Lezen en Schrijven staan nog meer tips, zie: www.lezenenschrijven.nl/wat-kan-ik-doen.