Nieuwsbericht Gemeente start in april onderzoek naar (beschermde) vogels en vleermuizen
Vanaf april 2025 start de gemeente Landsmeer met de eerste ecologische onderzoeken naar de aanwezigheid van (beschermde) vogels en vleermuizen in de gemeente. Deze onderzoeken vinden plaats in de avond, de nacht, of vroeg in de ochtend en bieden belangrijke inzichten om deze diersoorten te beschermen. Bovendien dragen de resultaten bij aan het makkelijker maken van verduurzamingsprojecten, zoals woningisolatie en -renovatie, voor de inwoners en ondernemers in de gemeente Landsmeer.
Diverse populaties
Gespecialiseerde ecologen van Habitus BV en RSK Netherlands onderzoeken in onze gemeente de populaties van huismussen, spreeuwen, huiszwaluwen, gierzwaluwen en verschillende vleermuissoorten. Habitus start in april met het onderzoek naar spreeuwen en huismussen, terwijl RSK het gebiedsgerichte onderzoek naar vleermuizen uitvoert. Ecologen lopen of fietsen door de gemeente om gebouwbewonende vogels en vleermuizen in kaart te brengen en kunnen daarbij meerdere keren langs dezelfde woningen komen. Verder worden op lastig bereikbare plekken batloggers geplaatst om overvliegende dieren te lokaliseren. Deze onderzoeken leveren waardevolle inzichten voor natuurbehoud en verduurzaming.
Speciale meetapparatuur
De ecologen van Habitus en RSK zijn altijd goed herkenbaar: ze dragen gele of oranje hesjes met reflecterende strepen en het logo van Habitas of RSK. De ecologen fietsen of lopen door de wijken en komen ook op de achterpaden van woningen, als dat mogelijk is. Daarnaast hebben de ecologen speciale meetapparatuur bij zich, zoals een batdetector, warmtebeeldcamera en een verrekijker. Het kan wel eens voorkomen dat de ecologen voor een waarneming kort voor een huis of tuin stil staan of met een lamp op een dak of gevel schijnen. Soms is dat nodig om het gedrag van de dieren goed in beeld te krijgen of om waarnemingen goed in te voeren.
Omgevingsvergunning noodzakelijk
De gemeente vindt het belangrijk dat bedrijven en inwoners hun pand goed kunnen isoleren en renoveren, terwijl de natuur beschermd blijft. Om dit te bereiken, heeft de gemeente een omgevingsvergunning nodig die voldoet aan de regels van de Omgevingswet. De resultaten van de diersoortenonderzoeken worden gebruikt om een soortenmanagementplan (SMP) op te stellen. Hierin staat hoe zorgvuldig moet worden omgegaan met beschermde soorten en biodiversiteit. Met het SMP kan de gemeente een omgevingsvergunning aanvragen, waardoor isolatie- en renovatiewerkzaamheden eenvoudiger worden. Hierdoor hoeven inwoners en bedrijven minder vaak afzonderlijke diersoortenonderzoeken uit te voeren.