Campagne Meld Misdaad Anoniem

Nieuwsbericht Campagne Meld Misdaad Anoniem

Gepubliceerd op: 14 oktober 2024 14:45

 

Meld Misdaad Anoniem (M.) start vandaag samen met de gemeenten Waterland, Edam-Volendam, Purmerend en Landsmeer een campagne om Meld Misdaad Anoniem onder de aandacht te brengen. Dit is een onderdeel van de aanpak van jeugdcriminaliteit. De gemeenten zien jongeren steeds vroeger in aanraking komen met verschillende vormen van criminaliteit.

Verleiding en gevolg

De verleiding kan groot zijn om snel en veel (crimineel) geld te verdienen. Met geweld en bedreiging, berovingen en de negatieve invloed van social media tot gevolg. Jongeren zijn zich niet altijd bewust van de risico's en gevolgen van hun handelen op langere termijn. Daarom roepen de gemeenten op tot melden.

Op tijd herkennen van signalen

In de gemeenten Waterland, Edam-Volendam en Landsmeer start deze week de online campagne tegen jeugdcriminaliteit. Deze zorgde eerder in Purmerend voor een toename van het aantal meldingen via M.. Voor de aanpak van jeugdcriminaliteit zijn meldingen cruciaal. De campagne vergroot het bewustzijn, helpt bij het herkennen van signalen en biedt een veilige meldplek. De jongeren en hun directe omgeving, zoals ouders, buurtbewoners, docenten en andere professionals zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze afwijkend gedrag signaleren of omdat jongeren in vertrouwen iets delen. Jongeren worden geronseld voor drugshandel, het opslaan of verkopen van gestolen goederen, het toepassen van geweld of het tonen van wapens op straat of social media.
Bewustwording in Landsmeer
In Landsmeer zijn verschillende projecten opgezet om inwoners bewust te maken van ondermijning. Op maandag 23 september stond de Escape Truck Ondermijning in onze gemeente, waarmee we basisschoolleerlingen op een interactieve manier hebben gewezen op de risico's van ondermijning. Daarnaast worden er ook HALT-lessen georganiseerd op de basisscholen. In november organiseren we bovendien een speciale avond voor onderwijsprofessionals en sportverenigingen, waarin we hen leren hoe ze signalen van ondermijning kunnen herkennen en melden. In december volgt een bijeenkomst voor ondernemers, waarin we hen informeren over hoe zij ondermijning kunnen herkennen en wat ze kunnen doen om dit te voorkomen.

Melden helpt

Voor de aanpak van jeugdcriminaliteit zijn meldingen cruciaal. Inwoners zien en horen veel, zowel online als offline, maar mensen zijn soms bang voor de gevolgen van hun melding. Hierdoor komt belangrijke informatie niet op de juiste plek terecht. "Het is altijd het beste om naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten," zo stelt Marc Janssen, woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem. "In de praktijk blijkt dat echter niet altijd gemakkelijk. Er zijn veel redenen te bedenken om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat ze de dader kennen. Het is ook mogelijk dat mensen de gevolgen van hun melding niet kunnen overzien of omdat ze niet bekend willen staan als de 'snitch' (verrader). Voor al deze redenen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de politie komt, maar de melder buiten beeld blijft. Dus wie jij bent blijft onbekend." Melden kan via de website www.meldmisdaadanoniem.nl 

Impact op de inwoners

Burgemeester Leon de Lange benadrukt ook hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van dit explosie geweld jeugdcriminaliteit: "In de campagnes gaan de deelnemende gemeenten en het meldpunt de campagneboodschap actief verspreiden. Wat als jouw kind of een buurkind ongewenst wordt betrokken in criminele activiteiten en vervolgens bedreigt wordt? Het gebeurt vaak heel onschuldig , even een pakketje wegbrengen of ophalen voor een kleine vergoeding. In de escape truck die we laatst bij het gemeentehuis hadden voor onze scholen hebben we verschillende voorbeelden aangekaart. Met deze online campagne zien mensen waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd. Want jongeren moeten veilig de straat op kunnen".

Onafhankelijk

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt en geen onderdeel van de politie. Anoniem melden kan telefonisch via 0800-7000 en online via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl. Een klein team van medewerkers heeft maar één doel voor ogen; het beschermen van de anonimiteit van de melder. Dat staat bij M. op de eerste plaats. Alleen als de anonimiteit gewaarborgd kan worden, stuurt M. de anonieme melding naar de politie, gemeente en/of andere opsporingsdienst. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen naar de politie, waardoor dagelijks zaken worden opgelost.